Tijdcollecte

foto tijdcollecte 2

Op zondag 8 maart wordt in de Sint Jan een bijzondere extra collecte gehouden. In plaats van geld, kun je een paar uur van je tijd doneren. Deze tijd stel je beschikbaar aan mede stadsbewoners die je hulp goed kunnen gebruiken. De tijdcollecte is een initiatief van de Diaconie en het Focusteam, in samenwerking met Stichting Present Gouda en diverse Goudse diaconale initiatieven (Domino, ’t Swanenburghshofje etc.).

Aanmelden kan hier

Waarom doen we dit?

In de Focus themadienst van 8 maart gaat het over de diaconale roeping van de gemeente en alle gelovigen. Diaconaal handelen gaat om praktisch omzien naar een ander, met hulp of aandacht. Maar het belangrijkste is misschien wel dat we de ander écht zien en dat we er ook voor open staan wat de ander ons te bieden heeft.

Met de Tijdcollecte willen we laten zien dat er veel diaconale initiatieven zijn om je voor in te zetten, en elkaar aansporen om daadwerkelijk in beweging te komen. Met een paar uur van je tijd kun je veel verschil maken voor een ander! Daarnaast is het ook een mooie gelegenheid om als gemeenteleden samen op te trekken. Samen koken, verven of tuinieren geeft weer een andere band dan samen bijbelstudie doen en in de kerkbank zitten. Zo bouwen we ook aan het gemeentezijn.

Een toelichting op alle mogelijkheden

Deel je tafel (GAAT HELAAS NIET DOOR)
Het diaconale cluster Kerk & Vluchteling organiseert op 21 maart een maaltijd voor vluchtelingen en gemeenteleden. Het doel is om elkaar te ontmoeten, vluchtelingen gezelligheid en aandacht te bieden en te ontdekken wie wij voor de vluchtelingen zijn en zij voor ons. Je kunt op verschillende manieren meedoen: (een gerecht) koken, mee-eten, iets leuks doen met de kinderen, vluchtelingen die in Gouda wonen uitnodigen. ‘Deel je tafel’ is op zaterdag 21 maart van 17.30 tot ongeveer 21.00 uur in de St. Janskerk.

Paasontbijt
Zoals elk jaar staan er tweede paasdag weer 100 lange tafels op de Markt in Gouda; goed voor zo’n 1000 mensen die gratis en vrij mogen aanschuiven voor een heerlijk én gezellig ontbijt. Hiervoor zijn veel vrijwilligers nodig die alle mensen een gastvrij en welkom onthaal geven. Leuk om als groep uit de kerk met elkaar te doen! Het Paasontbijt is op maandag 13 april.

Sporten met statushouders
Elke donderdagavond in de even weken wordt er gesport door jonge statushouders (vluchtelingen die een verblijfsstatus hebben gekregen) en Nederlandse leeftijdsgenoten. Het doel is om jonge vluchtelingen die nog niet zo lang in ons land zijn, op een sportieve manier in contact te laten komen met leeftijdsgenoten uit Gouda. Er wordt gesport in de sporthal aan de Groen van Prinsterersingel 48 in Gouda, van 19.00 tot 20.00 uur. Na afloop is er  tijd voor ontmoeting onder het genot van een gezonde snack en een drankje. Ben je tussen de 18 en 30 jaar en hou je van een avondje sporten en gezelligheid? Geef je dan hiervoor op! De datum is in overleg.

Rolstoelwandeling naar St. Jan
Elk jaar organiseert de Hervormde Vrouwenbond diverse vakantieweken voor onze gehandicapte medemens. Dit alles wordt georganiseerd onder de naam “VOOR ELKAAR vakantieweken”. Met de gasten van het  hospitaalschip De Prins Willem Alexander hoopt men op woensdag 15 juli 2020 en woensdag 22 juli 2020 een bezoek te brengen aan de Sint Jan. Naast de vrijwilligers die al aan boord zijn, is extra ondersteuning nodig in de vorm van ‘gastduwers’, vrijwilligers die met de gasten in een rolstoel naar de Sint Jan gaan. Je krijgt vooraf instructie over het duwen van een rolstoel. De activiteit is van 14.30 tot 17.00 uur.

Praktische klus buiten
Het bijhouden van de tuin kan een hele opgave zijn als je te maken hebt met lichamelijke beperkingen of ouderdom. Wil je in korte tijd veel verschil maken voor een ander? Ga dan, samen met een groepje gemeenteleden, aan de slag in een tuin die flink wat onderhoud kan gebruiken. Stichting Present Gouda heeft, via hulpverleners, contact met mensen die hulp nodig hebben omdat ze geen gezondheid, geld of sociaal netwerk hebben om het zelf te doen. Data waarvoor je je kunt opgeven: Woensdag 17 juni 19.00-21.30 uur of zaterdag 20 juni 9.00-12.00 uur.

Praktische klus binnen
Schoonmaken, verven, opruimen…. Hou je ervan je handen te laten wapperen en echt resultaat te zien van je inzet? Ga dan, samen met een groepje gemeenteleden, aan de slag met een praktische klus. Dit kan bij een van de Goudse diaconale initiatieven zoals Domino, of bij iemand thuis via stichting Present. Je kunt je opgeven voor woensdag 17 juni 9.00-12.00 uur of 19.00-21.30 uur, of voor zaterdag 20 juni 9.00-12.00 uur.

Sociale activiteit
Eten koken of spelletjes doen met bewoners van een woongroep of een zorgcentrum; extra gezelligheid is altijd welkom. Vind je het leuk om contact te maken met mensen die je in het dagelijks leven niet zo snel ontmoet, geef je dan hiervoor op om er samen met een groepje gemeenteleden een gezellige ochtend of avond van te maken. Data: woensdag 17 juni 9.30-12.00 uur of 19.00-21.30 uur, of zaterdag 20 juni 9.30-12.00 uur.

Tijd vragen
Heb je zelf hulp nodig? Schroom dan niet om dat ook aan te geven. Op het Tijdcollectekaartje kun je de optie om hulp te vragen aankruisen.  Geef je contactgegevens door, dan nemen we contact met je op.

Tot slot: praktische info
Tijdcollectekaartjes kunnen op zondag 8 en zondag 15 maart worden ingeleverd via de collecteschalen bij elke uitgang. Niet in de kerk maar wel meedoen? Mail je voorkeur voor activiteit en datum dan naar focus@sintjansgemeente.nl. Dit kan t/m 15 maart. Ook voor vragen kun je hiernaar mailen. Na 15 maart maken we groepen van alle aanmeldingen en krijg je nader bericht waar en met wie je aan de slag gaat. Als je je opgeeft, rekenen we er op dat je mee doet!