Roeren in de pannen van het Inloophuis

Henk Kolhoop

Tekst: Rieke de Kool

Al 23 jaar is Henk Kolhoop elke maand een keer kok in Inloophuis Domino. Met smaak kan hij vertellen over de bezoekers, de maaltijden en de reden waarom hij zo geniet van deze vrijwillige taak.

Pannenkoek om van te smullen
Vlak voor onze afspraak zie ik hem met volle tassen richting de Oosthaven fietsen. ‘Alle ingrediënten voor de maaltijd van morgen zijn alvast in huis’, verklaart hij. ‘Mijn kokshulps zijn voor een keer een paar leerlingen van het Driestar College die ik praktijkonderwijs geef. We gaan een mosterd-preisoep maken, aardappels uit de oven, een lekker stukje vlees, sla, broccoli met een sausje en als toetje een pannenkoek met sinaasappelsaus. En weet je wat ik net in de diepvries vond? Pistache-ijs en stracciatella! Een gift van de voedselbank, die overigens ook het vlees doneert. Chocola en pistache combineren perfect met sinaasappel.’

Zorg en verbondenheid
Koken voor groepen leerde Henk in Engeland, waar hij een paar maanden studeerde. In de tijd dat hij met zijn vrouw Ellen in Gouda belandde, nu bijna 25 jaar geleden, waren vrijwilligers van Koffiebar ’t Spuigat’ bezig een inloophuis op te zetten. Henk: ‘Zij zagen voor hoeveel mensen het niet vanzelfsprekend is om contacten te hebben. En wat een praatje, een kopje koffie, een maaltijd en een spelletje kunnen doen.’ Ellen werd na enige tijd gastvrouw, nog weer later begon Henk zich uit te leven in het koken van steeds weer een andere maaltijd. ‘In al die jaren heb ik nog nooit hetzelfde gemaakt’, laat hij zich enthousiast ontvallen. ‘Blijkbaar waarderen de bezoekers wat ze voorgeschoteld krijgen. Aan het eind van de maaltijd volgt namelijk altijd een applaus. Thuis overkomt me dat nou nooit.’
Wie de bezoekers zijn? ‘Bestickeren kan ik ze niet. Het zijn mensen tussen de 30 en de 90 die de eenzaamheid ontvluchten en aanspraak vinden bij elkaar. Regelmatig zie je dezelfde gezichten terug. Er ontstaan vriendschappen tussen personen van verschillende leeftijden. Van de gespreksonderwerpen sta ik soms versteld. Ooit ving ik een gesprek op over de aspectenleer van Dooyeweerd. Ook Franse literatuur kan zomaar een thema zijn. Natuurlijk zijn er ook heel veel anderen die het over totaal andere zaken hebben.’

Opvrolijken
‘Samen eten is samen delen’, aldus Henk. ‘Ook in de Bijbel neemt de maaltijd een belangrijke plaats in, bijvoorbeeld in het leven van Jezus. Eten is een beeld van het goede van God. In Jesaja wordt de komst van Gods Koninkrijk met een maaltijd vergeleken, in Openbaring gaat het over de Bruiloft van het Lam, we kennen ook allemaal de gelijkenis waarin feestgasten uit heggen en steggen komen. Door een lekkere maaltijd te koken mag ik iets van dat goede delen met mensen voor wie het leven niet altijd even vrolijk is. Zij worden daar blij van en zelf vrolijk ik er ook van op.’