ontmoetingen in de Sint-Jan

openkerk deur

Vanavond dienst gedaan als gastheer van de Sint-Jan. Mooi dat deze kathedraal ‘s avonds gewoon open is voor wie dan ook… Terwijl heel de stad leeg en verlaten is, brandt er licht in de Sint-Jan en klinken er orgelklanken door de open deur.

Wie binnenkomt hoort als eerste woord ‘welkom!’ En dan zie je hoe mooi deze kerk ‘s avonds is. Adembenemend! Af en toe komen er mensen naar binnen, soms aarzelend, soms verwonderd. Ik zie een man die zegt wat eenzaam te zijn, zeker nu zijn relatie ook uit is. Hij blijft de hele avond bij ons en praat over van alles uit zijn leven. Vroeger kwam hij ook wel eens hier….hij wijst ons nog op een paar details. Aan het eind bedankt hij ons voor de fijne avond.

Twee jonge meiden maken een rondje door de kerk en steken een kaarsje aan. Een jonge man die vlak bij de kerk woont komt binnen. ‘Ik las dat jullie open zijn. Wat goed!’ Nog iemand komt op de valreep langs. Mag het nog? Hij is zichtbaar onder de indruk van het interieur… Ondertussen wordt er orgelles gegeven op het hoofdorgel. Prachtige koralen zweven door het gebouw. Op een bepaald moment klinkt zelfs het Wilhelmus¬† van twee kanten… het grote orgel speelt een regel en het koororgel antwoordt. Fantastisch samenspel, meer concert dan oefening.

Om 21.30 uur is het mooi geweest. We doen de lichten uit en vergrendelen de deur met een dikke balk. Die grote schitterende kerk die ook herberg wil zijn sluit nu toch haar deuren. Lichtpuntje voor wie het nodig heeft, cultuurdrager voor wie er oog voor heeft, of gewoon schuilplaats in een lege stad voor wie toevallig langsloopt.

Mooi dat ons monument al dit goede en mooie niet voor zichzelf houdt… maar haar deuren open zet. Welkom, wie je ook bent… zoals de grote Stichter van de Kerk het ooit bedoelde! De Janskerk is meer dan een museum!

Bert Wiltink

23 oktober 2020

Deze ontmoetingen zijn mogelijk doordat de Sint-Jan in de avonduren, in verband met Covid-19 voor een beperkt aantal bezoekers, open is. Lees meer op:
https://www.sintjansgemeente.nl/openkerk/