Inspannen en bezinnen op grote hoogte

Wandelgroep

Door: Rieke de Kool

Twaalf mannen uit de Sint-Jansgemeente liepen in juli de zogeheten ‘Tour des Combins’. Een huttentocht van 112 km en 7000 hoogtemeters die zowel door Zwitserland als Italië leidt. Genietend van adembenemende uitzichten gingen ze fysieke uitdagingen aan en stonden ze stil bij wat er in het leven echt toe doet. 

‘Hoog in de bergen voel je je dichter bij God’, is de ervaring van Ton van Dolder (56). De kans om eens een echte Alpentocht te lopen en daarbij met mannen van allerlei leeftijden uit zijn eigen kerk na te denken over Gods licht zijn in deze snelle wereld, liet hij niet graag aan zich voorbijgaan. Gert-Willem van Middelkoop (34) werd op de wandeltocht geattendeerd door een goede vriend, die zelf ook meeliep. Bijzonder genoeg gold voor alle Goudse wandelaars dat het thuisfront er helemaal achter stond, zelfs al vroeg dit van gezinnen een offer. 

Het thema van de week was: ‘Intimiteit met God’. In grote lijnen zag het dagprogramma er als volgt uit: na het ontbijt en een kort bezinningsmoment ging de groep dagelijks om ongeveer half 8 op weg. Rond koffie- en lunchtijd verzorgden afwisselend ds. Gerrit Vreugdenhil en Arjen van de Wetering een beknopte overdenking met een gespreksvraag om al wandelend over door te praten. ‘s Middags was er vrije wandeltijd. Bij aankomst in de nieuwe berghut deelde steeds iemand anders een levenservaring. Na de avondmaaltijd was het rond half 10 tijd om te gaan slapen. In alle openheid zijn er in een week tijd talloze gesprekken gevoerd over mannenissues als karakter, relaties, prestaties, vaderschap en seksualiteit. Dit leidde tot veel herkenning en onderlinge verbondenheid. Verschillen in leeftijd vielen weg, je groot houden was nergens voor nodig, voor elkaar bemoedigen en samen bidden werd alle tijd genomen.    

Terugkijkend was het voor Ton een eyeopener hoe Henoch leefde. ‘Hij wandelde met God, stippelde niet zomaar zelf zijn weg uit. Een spiegel voor mij, die als leidinggevende in de consultancy gewend is lijnen uit te zetten. Gerrit liet ons kennismaken met The 7 Mountains, een beweging die benadrukt dat christenen geroepen zijn in alle facetten van een maatschappij (familie, kerk, school, overheid/politiek, media, kunst/amusement/sport, handel/wetenschap/technologie) hun plek in te nemen. Je wint een samenleving niet voor Jezus als je nog meer energie stopt in kerkelijke activiteiten, maar door christenen toe te rusten daar ambassadeur van Jezus te zijn. God is in mijn werksetting allang aan het werk. Hoe ben ik daarin voor Hem beschikbaar?’ Bij Gert-Willem is een ander aspect van het getuigen van God blijven haken.’ Als psycholoog heb ik regelmatig te maken met de rauwheid van het leven en loop ik samen met cliënten tegen een muur op. Het is een wonder als het lukt iets te zeggen dat aansluit en ruimte geeft. Soms is er zelfs een opening om hardop te zeggen dat ik ervoor zal bidden. Maar hoe groei ik verder? Wat is de rol van de gaven van de Geest? Kan iedereen die ontvangen? Zijn wij terughoudend om dit te onderzoeken omdat dit verantwoordelijkheid geeft?’    

Een ervaring als die van hen in de Alpen gunnen de beide heren iedereen, zowel mannen als vrouwen. ‘Of er vanuit de Sint-Jansgemeente volgend jaar weer een huttentocht wordt georganiseerd, is niet zeker. Maar spreek gerust ons of één van de andere mannen op de foto aan. Wij kunnen ervaringen delen en je verder helpen of verwijzen. En mannen, bied je vrouw ook eens de gelegenheid om zich met anderen een paar dagen te bezinnen.’