‘Een goed huwelijk is leren omgaan met imperfecties’

Marriage Courses

Door: André Heijstek

Zomaar een van de nuttige lessen die ik oppikte tijdens een interviewavondje over de Pre Marriage Course en de Just Married Course. Deze cursussen worden gegeven door drie echtparen: Christine en Dirk de Heer geven de Just Married Course, Fanny en Johan de Wit en Yvonne en Arjen Neven de Pre Marriage Course. De namen van de cursussen geven al duidelijk weer voor wie ze bedoeld zijn. De Pre Marriage Course is voor stellen die binnenkort willen gaan trouwen; de Just Married Course voor pas getrouwde stellen, tot ongeveer twee jaar na de huwelijksdatum. Er bestaat overigens ook een Marriage Course voor mensen die al langer getrouwd zijn, maar die valt buiten het kader van dit gesprek.

De Pre Marriage Course heeft grofweg de volgende opzet. Je komt met een aantal stellen bij elkaar voor een gezamenlijke maaltijd. Daarna volgt elke avond het inhoudelijke deel met daarin thema’s als wie zijn jullie samen?, conflicten, omgaan met schoonfamilie, liefdestaal, wie doet wat?, geld et cetera. Gedurende de avond ga je als stel daarover in gesprek. Alle gesprekken zijn dus privé. Met huiswerkopdrachten worden stellen uitgedaagd om ook thuis door te praten. Er wordt gebruikgemaakt van materiaal van de landelijke organisatie Alpha.

In de Just Married Course is de vorm anders. Daarin ben je de hele avond met een groep echtparen in gesprek, over soortgelijke onderwerpen. De eerste avond is bij Christine en Dirk, daarna rouleert het langs de deelnemers. Tijdens de avonden wordt veel gedeeld door mensen die in eenzelfde levensfase zitten. Als basis wordt hier het boekje ‘Kussengevecht’ van Minella van Bergeijk gebruikt, een lichtvoetig boekje waarin niets geschuwd wordt.

De echtparen die de cursussen leiden zijn er erg enthousiast over. Ze delen zelf veel over hun eigen huwelijk, waardoor er al snel veel openheid ontstaat om alles bespreekbaar te maken. Zomaar wat citaten uit het gesprek:

  • Niemand is perfect, niemand heeft een perfect huwelijk. Juist door het imperfecte bespreekbaar te maken, ontstaat een sterk huwelijk.
  • Alles kan gezegd worden. Onderlinge heilige huisjes worden op zijn minst bespreekbaar en vaak ook afgebroken.
  • Wie ben je, waar kom je vandaan, hoe ben je geworden wie je bent?
  • Liefhebben is een algemeen christelijke opdracht. Het toffe is dat je met je echtgenoot diepe verbondsliefde mag ervaren en vormgeven, als spiegel van Gods liefde.
  • Veel dingen die besproken worden zijn niet nieuw, maar het zijn vaak wel zaken waar je het samen niet zomaar over hebt.
  • Iedereen heeft een andere liefdestaal: de een geeft liefde door dingen voor de ander te doen, de ander geeft of krijgt graag cadeautjes, de volgende deelt liefde door fysiek contact. Als je weet wat de liefdestaal is van je partner, voorkom je veel misverstanden en kun je juist de onderlinge band versterken.

Daarnaast bieden de cursussen een mooie gelegenheid om andere stellen (binnen de gemeente) te leren kennen. Het is een PKN-breed initiatief, dus ook mensen vanuit andere wijken zijn welkom.

Wat praktische informatie:
Voor de Pre Marriage Course betaal je alleen de onkosten voor de werkboekjes en maaltijden. De Just Married Course is gratis. Aanmelden kan door te mailen naar de ouderling vorming en toerusting: atvermeij@gmail.com.