Dabar: recreatiewerk op de camping

Teamfoto Diffelen team 2

Afgelopen zomer heb ik samen met vijf andere jongeren Dabar gedaan. Als Dabarist organiseer je voor één of twee weken een recreatieprogramma op een camping. Het doel van Dabar is ‘midden in het dagelijks leven op de camping in woorden en daden getuige zijn van Gods liefde voor mensen die Hem (nog) niet kennen’. Zo hadden we ’s morgens de kinder- en tienerclub waarbij we ook echt met elkaar de Bijbel indoken en over het geloof praatten. Natuurlijk werd dit afgewisseld met spelletjes of knutselwerkjes. ’s Middags organiseerden we leuke activiteiten. ‘s Avonds sloten we de dag af met een dagsluiting waarbij de hele camping welkom was. Daarna was op sommige avonden de tent nog open voor de jongeren. Een overvol programma dus, dat best intensief was. Gelukkig werden we goed ondersteund door een plaatselijke commissie.

Hoewel ik erg van de twee weken op de camping met de kinderen en jongeren heb genoten, waren er ook wel wat uitdagingen. Zo verschenen er op de eerste kinderclub al zestig kinderen! Hoe ga je daarmee om? En hoe ga je om met opstandige tieners die ’s nachts de hele tent overhoop halen? Dit was allebei wel even schrikken, maar het zijn ook leerpunten voor ons als team geweest. Na twee weken konden we echt terugkijken op de groei die we hadden doorgemaakt. Dit was niet te danken aan ons eigen doorzettingsvermogen, maar aan het feit dat God ons de kracht gaf. Het was bemoedigend om te weten dat het niet van ons kunnen afhing, maar dat we het van Hem mochten verwachten. Hij wil door ons heen werken, in woorden en daden.

Dat hebben we in het bijzonder mogen zien door de volgende gebeurtenis. Elke week werd er op de camping een bingo georganiseerd. Dit was ook een ontspanningsavond voor ons als team. Deze keer was de hoofdprijs een fiets. Drie mensen hadden tegelijk een volle kaart, onder wie twee leden van het Dabarteam. De prijs ging uiteindelijk naar een van de teamleden van Dabar. Voor een meisje dat ook in de race was voor de hoofdprijs, was dat best sneu. Dat was ook duidelijk te merken. Spontaan besloot ons teamlid de fiets aan haar te geven. Heel mooi was dat haar moeder de laatste avond aanwezig was bij de avondsluiting en we een fijn gesprek met haar hadden.

Ook dit jaar is Dabar weer op verschillende campings van de partij. Voor sommige teams zijn ze nog op zoek naar teamleden. Als dit je leuk lijkt, kun je een kijkje nemen op: https://www.izb.nl/dabar/

Jiska Kranendonk