Christen-zijn in een commercieel bedrijf

walter

Tijdens de themadiensten van blok 3 van het Focustraject (over ‘Jezus in jouw wereld’) zijn na de preek steeds korte interviews gehouden met gemeenteleden. Dit met het doel dat er nog nadrukkelijker een verbinding ontstaat tussen ons leven doordeweeks, als we verspreid zijn over tal van plaatsen en verbanden, en ons leven hier in de gemeente, als we samenzijn op zondagochtend. Op zondag 17 november werd missionair ouderling Walter Bioch geïnterviewd door Wouter Mouw.

Wat doe je morgen om deze tijd?
‘Morgen heb ik een afspraak met een klant en een collega. Ik werk voor Amerikaanse softwarefabrikant. Het zal denk ik gaan over geld en voorwaarden.’

Wat zijn de uitdagingen die je daarbij hebt? Wat vind je moeilijk? Waar geniet je van?
‘Waar ik van geniet is natuurlijk het werk dat ik zelf doe als het gaat over de oplossingen die ik voor klanten moet aandragen. Daarbinnen is de uitdaging die je hebt altijd: hoe ga je daar op een christelijke manier mee om? Hoe ben je gericht op de medemens? Want geld verdienen betekent aan de andere kant vaak: voordeel halen aan de mensenkant. Daarin moet je balanceren. Dat is in een commercieel bedrijf niet altijd even gemakkelijk. Het laatste is: in dit bedrijf ben ik de enige christen. Er wordt dan ook wel eens op je aangevallen, zowel persoonlijk als op je geloof. Want ik schaam me er niet voor, ik heb het erover. In een commercieel bedrijf wil je winnen, dat betreft het werk. Als mensen je dan aanvallen, is het best lastig om hierin de minste te willen zijn.’

Is er iets waar we voor kunnen bidden?
‘Ik heb hier van de week over nagedacht en zou het mooi vinden als we als christen met de ogen van Jezus, met Zijn liefde, naar de ander mogen kijken. En dat ons hart daardoor vol wordt van Zijn liefde en we die kunnen uitdelen. Dan hoeven we de dingen die we doen niet zelf te doen, maar doet Hij ze voor ons.’